Radonmätare

Hur man mäter radon med en radonmätare

Mäta radonhalten med passiv mätbox eller elektronisk radonmätare. Radonmätboxar för passiva mätningar, så kallade dosimetrar, finns i många versioner. Det finns både öppna och slutna versioner och de kan vara baserade på spårplast eller kolfilter.

Det är enkelt, effektivt och inte minst billigt att mäta radonhalten med en dosimeter. Socialstyrelsen rekommenderar att man använder slutna dosimetrar med de spårplast-baserade som de vanligaste för radonmätningar.

Denna typ av radonmätbox innehåller en speciell plastbit, spårplasten, där de radioaktiva partiklarna i radon kan lämna spår på filmen. Genom att låta spårplasten exponeras för partiklar under en period (normalt minst två månader eller mer) kan en speciell analys visa mängden av radon på mätningsplatsen.

Visar alla 5 resultat

 • Radondosor (minst 2 stycken)

  Rabatt när du köper mer - ner till 225 kr. per styck. Med radondosor kan du snabbt och enkelt själv mäta radonnivån i hemmet. Tre enkla steg: 1. Beställ radondosor här. 2. Placera dosorna och mät sedan i 2-3 månader. 3. Skicka radondosorna i den bifogade kuvert. Du får svar direkt från laboratoriet. OBS! De angivna priserna är per styck!
  275,00 kr
 • En snabbare radonmätning (minst två stycken)

  Rabatt när du köper mer - ner till 300 kr. per styck. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten bör radon mätas över en period på minst två månader. Inom 10 dagar (vi rekommenderar dock minst 14 dagar) kan du få en bra indikation av radon-nivån. OBS! De angivna priserna är per styck!
  350,00 kr
 • Canary (Corentium Home) elektronisk radonmätare

  Canary elektronisk radonmätare är en av de senaste enheterna på marknaden. Den är också enkel att använda, och du kan övervaka från dag till dag, vecka till vecka, eller hela perioden. Enheten mäter mycket noggrant och kan användas av både professionella och privata.
  2.075,00 kr
 • Airthings Wave elektroniskt radonmätare

  Mycket enkel att använda i vardagen, men med massor av extra funktioner och alternativ när du ansluter den till din smartphone.
  2.290,00 kr
 • Airthings Wave Plus radonmätare och inomhusklimatmonitor

  Håll koll på radon-, CO₂- och VOC-nivåerna samt temperatur, luftfuktighet och lufttryck – alla de saker, som kan påverka din hälsa och/eller välbefinnande inomhus.
  2.890,00 kr

En snabbare mätning

Det är även möjligt att använda en dosimeter för radonmätning under en kortare period (men minst 10 dagar). Här är mätnoggrannheten å andra sidan inte lika hög på grund av de stora dagliga svängningarna i radonhalten.

Men mätningen kan fortfarande ge en indikation av radonhalten på mätningsplatsen.

Elektronisk mätning

Genom att använda en elektronisk radonmätare kan du få en mycket snabbare mätning av radonhalten på ett specifikt ställe. Dessutom brukar en elektronisk radonmätare oftast ge en högre noggrannhet än t.ex. dosimetrar vid korta mätperioder.

Du kan hitta elektroniska radonmätare i många olika versioner och i olika prisklasser. Priserna börjar runt 2 000 kronor och kan komma upp på runt 50 000 kronor för de dyraste versionerna.

Elektroniska radonmätare är i allmänhet mycket lätta att använda. Oftast kan du även lätt själv läsa av den uppmätta radonhalten direkt på mätaren.

Lätta att kontrollera

Även de billigaste elektroniska radonmätarna är normalt väl kalibrerade från fabriken. Men man rekommenderar att de dyraste, elektroniska mätarna kalibreras minst en gång om året eftersom de kan börja visa för höga resultat efter ett par års användning.

Skulle du vara osäker på om en elektronisk radonmätare visar korrekt resultat kan du som tur är lätt kontrollera det själv. Det är bara att genomföra en kontrollmätningutomhus. Den ska nämligen ge ett resultat på omkring 5 Bq/m³.

Ytterligare fördelar

En elektronisk radonmätare kan ofta även visa mätresultatet på flera sätt. Inte bara som ett totalt genomsnitt för mätperioden, men även t.ex. timme för timme. På så sätt kan man lätt följa med i förändringar i radonhalten.

En annan fördel med de elektroniska mätarna är att de är lämpliga när man vill lokalisera var radon tränger in i bostaden, just på grund av att apparaten lätt kan flyttas runt, eller att man med hjälp av en enkel skärm eller ett skynke kan mäta i ett mycket specifikt område, t.ex. vid dörrtrösklar, rörgenomföringar etc.

Filtrer
Skriv til os

Ring til os